Alfredo Frega

(Ung�r 1940 - Roma 2009)

 

Vdekja e Allfredhucit Frega (1940-2009) la Arb�rin� pa fjal�. Gazetar�a arb�reshe bier nj� nd�r pun�tor�t m� t� mir�, �� dij t� rr�fienej me ekuilib�r t� rrall� ndodh�t� e Arb�ris� kalabreze. Ungra qan nj� nd�r bilt e saj m� t� dashur. Vdiq Rrom� nd�r 2 t� theristiut, kish gjasht�dhjeten�nd� (69) vjet. I but� e i qesh�m, ish nj� �� dij t� shih mbatan� fjal�vet, dij t� shuanej zjarret e polemikavet. Si aq e aq, Allfredhuci shkruanej pak o fare nd� gjuh� arb�reshe, po t� folmen ungirnjote e dij e e folnej mir�. �� kur ish trim, u shkrua tek Ucia, Shoqata e Bashkivet Arb�reshe, e atj� zu e shurbej p�r t� mir�n e Arb�ris�; e pra tek Shoqata AIADI, ku luftoi p�r m�simin e gjuh�s arb�reshe nd�r skollat. P�r dizet (40) vjet shurbei edhe si gazetar publli�ist: shkruajti aq mbi Ungr�n sa mbi Arb�rin�, mbi rivista arb�reshe dhe xhurnele

l�tinj; dhe b�ri shum� intervista e reportaxhe mbi bot�n arb�reshe. Pas daljes s� Llexh�s 482/99 zu e pa si kish t'b�nej p�r t� hapnej, mbi Rai-Tv-n� rrexhonale, nj� rubrik� javore, si nj� Tg p�r Arb�resh�t, po s'i vate mir�. Njet�r inixjativ� �� muar qe ajo e hapjes s� Klubi-t t� Gazetar�vet Arb�resh�, t� cilit qe edhe president. Qe sekretar i Rrethit gazetaresk "Pollino-Sibaritide", an�tar i shoqat�s Confemili, k�shilltar i Provin��s s� Kosenx�s p�r pakicat gjuh�sore kalabreze. Dhe krijues e drejtues i formatit "Arb�riaTVoccitana", program javor mbi Teleuropa Network

Me nj� fjal�, Allfredhuci mbajti lart, me mjesht�r�, fjamurin e gazetaris� arb�reshe, me shkrime, programe radiofonik� e televiziv�. Qe nj� njer� i qet�m, i mir�dashur ka gjith�.

Arb�ria qe malli dhe s�mundja e tij. (a.g.)

 

Da Jeta Arb�reshe

 

nr. 62, viti VIII / prill - therist� 2009

 

e-mail: jetarbreshe@libero.it - http://digilander.libero.it/jetarbreshe